İzzet Öğretmiş

Download vCard

İnternetin Tarihçesi

15 Haziran 2011 | Sosyal Medya | İzzet Öğretmiş

İnternetin köklerini 1962 yılında J.C.R. Licklider’in Amerika’nın en büyük üniversitelerinden biri olan Massachusetts Institute of Tecnology’de (MIT) tartışmaya açtığı “Galaktik Ağ” kavramında bulabiliriz. Licklider, bu kavramla küresel olarak bağlanmış bir sistemde isteyen herkesin herhangi bir yerden veri ve programlara erişebilmesini ifade etmişti. Licklider 1962 Ekim ayında Amerikan Askeri araştırma projesi olan İleri Savunma Araştırma Projesi’nin (DARPA – Defense Advensed Research Project Agency) bilgisayar araştırma bölümünün başına geçti. MIT’de araştırmacı olarak çalışan Lawrance Roberts ile Thomas Merrill, bilgisayarların ilk kez birbirleri ile ‘konuşmasını’ ise 1965 yılında gerçekleştirdi.

1966 yılı sonunda Roberts DARPA’da çalışmaya başladı ve “ARPANET” isimli projesi önerisini yaptı. ARPANET çerçevesinde ilk bağlantı 1969 yılında dört merkezle yapıldı ve ana bilgisayarlar arası bağlantılar ile internetin ilk şekli ortaya çıktı. ARPANET’i oluşturan ilk dört merkez University of California at Los Angeles (UCLA), Stanford Research Institute (SRI), University of Utah ve son olarak University of California at Santa Barbara (UCSB) idi (Gromov, 1998).

Kısa süre içerisinde birçok merkezdeki bilgisayarlar ARPANET ağına bağlandı. 1971 yılında Ağ Kontrol protokolü (NCP-Network Control Protokol) ismi verilen bir protokol ile çalışmaya başladı. 1972 yılı Ekim ayında gerçekleştirilen Uluslararsı Bilgisayar İletişim Konferansı (ICCC- International Computer Communications Conference) isimli Konferansta, ARPANET’in NCP ile başarılı bir demontrasyonu gerçekleştirildi. Yine bu yıl içinde elektronik posta (e-mail) ilk defa ARPANET içinde kullanılmaya başladı. NCP’DEN daha fazla yeni olanaklar getiren yeni bir protokol, 1 Ocak 1983 tarihinde İletişim Kontrol Protokolu (Transmission Control Protokol/ internet protokol – TCP/IP) adıyla ARPANET içinde kullanılmaya başladı. TCP/IP bugün varolan internet ağının ana halkası olarak yerini aldı.

1980 yılların ortasında Savunma Bakanlığı’na bağlı (DoD) Amerikan askeri bilgisayar ağı, ARPANET’ten ayrıldı ve MILITARY NET adı ile kendi ağını kurdu. 1986 yılında Amerikan bilimsel araştırma kurumu ‘Ulusal Bilim Kuruluşu’ (NSF), ARPANET için ülke çapında beş büyük süper bilgisayar merkezi kurulmasını içeren kapsamlı bir öneri paketi öne sürdü. ARPANET Amerikan hükümetinin sübvansiyonu ile NSFNET olarak düzenlendi. 1987 yılında yeniden düzenlediği internet yapılanması planı ile NSFNET yedi bölgesel nokta üzerinde 1.5 Mb/s (daha önce 56 Kb/s idi) güçlü bir omurgayı işleteceğini duyurdu.

NSFNET Merit olarak adlandırılan Michigan Eyaletindeki üniversitelerin organizasyonu ile NSF’in yaptığı bir anlaşma doğrultusunda işletilmeye başlandı. NSFNET’in işletilmesine bir süre sonra Merit’in yanında ABD’nin dev bilgisayar firması IBM ve haberleşme firması MCI dahil oldu. NSFNET’in işletilmesine yönelik 1990 yılında oluşturulan bu birlik ‘İleri Ağ Hizmetleri’ (ANS-Advance Network Services)olarak adlandırıldı. ANS’nin kuruluşu süreci ABD’de 1990’lara kadar devlet desteğinde gelişen internet omurgasının özelleştirilmesi sürecinin de başlangıcı olmuştur.

1990 yılında NSFnet ile özel şirketlerin ortak işletmesi ile başlayan özelleştirme süreci, 1995 yılı mayıs ayında NSF’nin internet omurga işletmeciliğinden tamamen çekilmesi ile tamamlandı. 1995 yılından itibaren ABD internet omurga işletimi tamamen özel işleticilerinin elindedir.

İnternet‘e çeşitli şekillerde, başlangıcından 1994 yılı sonuna kadar 110 ülke, 10,000 bilgisayar ağı, 3,000,000 dan fazla bilgisayar ve 25 milyonu aşkın kullanıcı bağlanmıştır. Bu sayı, web sayfası kavramının kullanıma girdiği 1995 yılı içinde büyük bir patlama göstermiş ve 60 milyon’a ulaşmıştır. Bu sayının 1996 yılı içinde de, her ay yüzde 10 artması beklenmekteydi. Ve şu an Türkiye’de 5 milyon, Dünya’da toplam 300 milyon internet kullanıcısı olduğu sanılıyor. Görüldüğü üzere internet büyük bir hızla dünyanın her köşesine din, dil, ırk ve ülke ayrımı yapmadan erişmektedir. Şu an yeni yüzyılın en büyük iletişim ve reklam araçlarının başında gelmektedir.

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz!

Facebook'da Paylaş   Twitter'da Paylaş   Instagram'da Paylaş   Linkedin'de Paylaş   Pinterest'de Paylaş   Tumblr'da Paylaş   Odnoklassniki'de Paylaş   Vkontakte'de Paylaş   Stumbleupon'da Paylaş   Digg'de Paylaş   Whatsapp'da Paylaş   E-mail ile Paylaş

12 Yorum

  1. Selim Terzi |

    Merhaba benim adım Selim Terzi. 24-48 saat içinde web sitesi trafiğini önemli ölçüde artırmak isteyen işletmelere ulaşıyorum.

    Cevapla
  2. Ersin |

    Harika bir web sitesi, sizi tebrik ederim.

    Benim adım Ersin ve internette gezinirken siteniz ogretmis.com u buldum. Arama sonuçlarının en üstünde çıktın ve bende bu yüzden seni kontrol ettim. Yaptığın şey gerçekten de oldukça havalı. Ama sormamın bir sakıncası yoksa, benim gibi biri ogretmis.com’a girdikten sonra, genellikle ne olur?

    Siteniz işletmeniz için potansiyel satış sağlıyor mu? Bazılarını tahmin ediyorum, ama daha fazla istediğinizi de iddia ediyorum. Çalışmalar, bu siteye giren her 10 kişiden 7’sinin iz bırakmadan ayrıldığını gösteriyor, bu siteniz için iyi bir şey değil.

    Cevapla
  3. Arif Gezer |

    Bugünlerde herkesin virüsten bahsettiğini biliyorum ama bu web sitenizle ilgili. Diğerleri kopyala yapıştır yaparken, bazılarımız da aslında sadece para kazanmaya odaklanıyoruz!

    Cevapla

Dilerseniz Yorum Yapabilirsiniz!